Muffiny z jabłkami i gruszkami
- 2 szklanki mąki pszennej lub takiej jaka Wam najbardziej pasuje może być również owsiana lub kokosowa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru może być też inny słodzik
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 4 jabłka lub mniej jeśli są duże
- 4 gruszki
Przygotowanie:
Na początku umyj i obierz jabłka wraz z gruszkami. Do dwóch osobnych misek pokrój jabłka i gruszki w kostkę. Przygotuj sobie dwie miski. Do pierwszej z nich wsyp suche składniki takie jak mąka, proszek do pieczenia oraz cukier. Wszystko razem wymieszaj. Do drugiej miski dodaj mokre składniki takie jak mleko, olej oraz jajka również wszystko dokładnie zamieszaj. Następnie połącz składniki mokre z suchymi i bardzo dokładnie wymieszaj by nie zostało żadnych grudek. Do foremek nalej pół ciasta, następnie na wylane ciasto układaj raz jabłka raz gruszki można również połączyć i dodać to i to. Po ułożeniu owoców przykryj je ciastem, które Ci zostało. Piecz 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu wyciągnij, odstaw do przestygnięcia i ciesz się swoją słodką rozpustą!😉
Wasza Marcela💙
Komentarze
Prześlij komentarz